Bollinger Bantları ile Günlük Alım Satım
Bollinger Bantları ile Günlük Alım Satım Stratejisi
Bollinger Bantları , John Bollinger tarafından geliştirilen teknik bir göstergedir . Gösterge, bir varlığın fiyat hareketleri etrafında bir kanal oluşturur. Kanallar, standart sapmalara ve hareketli bir ortalamaya dayalıdır. Bollinger bantları, bir trendin yönünü belirlemenize, potansiyel dönüşleri tespit etmenize ve oynaklığı izlemenize yardımcı olabilir. Birkaç basit yönergeyi izlerseniz daha iyi ticaret kararları almanıza yardımcı olabilirler.
Bollinger Bandı Temelleri
Bollinger bantlarının üç çizgisi vardır: üst, orta ve alt. Orta çizgi, fiyatların hareketli ortalamasıdır ; hareketli ortalamanın parametreleri tüccar tarafından seçilir. Sihirli hareketli ortalama sayısı yoktur, bu nedenle tüccar hareketli ortalamayı aşağıda tartışılan tekniklerle hizalanacak şekilde ayarlayabilir.
Üst ve alt bantlar, hareketli ortalamanın her iki tarafında çizilir. Üst ve alt bant arasındaki mesafe standart sapmalarla belirlenir. Tüccar, göstergenin kaç standart sapmaya ayarlanmasını istediğini belirler, ancak birçoğu ortalamadan iki standart sapma kullanır.
Burada da sihirli bir sayı yok. Takas edilen varlık için aşağıdaki tekniklerle uyumlu bir ayar seçin. Ekteki grafik, Bollinger bantları ile bir dakikalık ham petrol vadeli işlem tablosunu göstermektedir. Trend çizgileri, aşağıda tartışılan Bollinger bandı yönergelerine dayalı olarak trend yönünü göstermek için çizilmiştir.
Bollinger Bantları ile Günlük Ticaret Artış Trendleri
Bollinger bantları, bir varlığın ne kadar güçlü bir şekilde yükseldiğini (yükseliş trendi) ve varlığın potansiyel olarak ne zaman güç kaybettiğini veya tersine döndüğünü değerlendirmeye yardımcı olur. Bu bilgiler daha sonra alım satım kararlarının alınmasına yardımcı olmak için kullanılabilir. Bollinger bantlarını bir yükseliş trendinde kullanmak için üç yönerge.
- Fiyat güçlü bir yükseliş trendinde olduğunda, daha yüksek dürtü dalgaları sırasında tipik olarak üst banda dokunacak veya bu bant boyunca ilerleyecektir. Bunu yapmakta başarısız olduğunda, yükseliş trendinin ivme kaybettiğini gösterir.
- Bir yükseliş trendi sırasında bile fiyatlar, geri çekilme olarak bilinen dönemler boyunca düşer. Bir yükseliş trendi sırasında, eğer fiyat güçlü bir şekilde hareket ediyorsa, o zaman geri çekilme dipleri tipik olarak hareketli ortalama (orta) çizgisinin yakınında veya üzerinde meydana gelir. Geri çekilme orta çizginin yakınında durmak zorunda değildir, ancak durursa güç gösterir.
- Fiyat güçlü bir yükseliş trendindeyken alt banda dokunmamalıdır. Eğer öyleyse, bu bir geri dönüşün uyarı işaretidir.
Bollinger Bantlarıyla Günlük Alım Satım Düşüş Eğilimleri
Bollinger bantları, bir varlığın ne kadar güçlü bir şekilde düştüğünü ( düşüş trendi ) ve varlığın potansiyel olarak ne zaman güçlendiğini (yukarı doğru) veya tersine döndüğünü değerlendirmeye yardımcı olur. Bu bilgiler daha sonra alım satım kararlarının alınmasına yardımcı olmak için kullanılabilir. Yükseliş trendi yönergelerine benzeyen bu üç yönerge, Bollinger bantlarının düşüş trendinde kullanılmasına yardımcı olabilir.
- Fiyat güçlü bir düşüş trendindeyken, aşağı doğru yönelen darbe dalgaları sırasında tipik olarak alt banda dokunacak veya alt bant boyunca ilerleyecektir. Bunu başaramadığında, düşüş trendinin ivme kaybediyor olabileceğini gösteriyor.
- Bir düşüş trendi sırasında bile, fiyatlar “geri çekilmeler” olarak adlandırılan dönemler boyunca yükselebilir. Bir düşüş trendi sırasında, fiyat güçlü bir şekilde daha düşük hareket ediyorsa, o zaman geri çekilme yüksekleri tipik olarak hareketli ortalama (orta) çizgisinin yakınında veya altında meydana gelir. Geri çekilme orta çizginin yakınında durmak zorunda değil, ancak durursa satış gücünü gösteriyor.
- Fiyat güçlü bir düşüş trendindeyken üst banda dokunmamalıdır. Eğer öyleyse, bu bir geri dönüşün uyarı işaretidir.
Bollinger Bantları ile Trend Tersine Dönmelerini Tespit Etmek
Temel Teknik Analiz ‘de Trend yönergelerini kullanarak, tersine dönüşleri tespit etmek için özet yönergeleri burada bulabilirsiniz.
- Fiyat bir yükseliş trendindeyse ve sürekli olarak üst bandı vuruyorsa (alt bandı değil), fiyat alt bandı vurduğunda, bu bir tersine dönüşün başladığına işaret edebilir. Fiyat tekrar yükselirse, muhtemelen üst banda veya son fiyat seviyesine ulaşamayacak.
- Fiyat düşüş trendindeyse ve sürekli olarak alt banda (üst banda değil) vuruyorsa, fiyat üst banda çarptığında bu, bir tersine dönüşün başladığına işaret edebilir. Fiyat tekrar düşerse, muhtemelen alt banda veya son fiyat düşük seviyesine ulaşamayacaktır.
Bollinger Bantlarıyla İlgili Sorunlar
Bollinger bantları ile ilgili ilk sorun, onların sadece bir gösterge olarak sınırlandırılmasıdır. John Bollinger, bunları bağımsız bir ticaret sistemi olarak görmek yerine, birbiriyle ilişkisiz iki veya üç başka göstergeyle kullanmanızı önerir.
Bollinger bantlarının nasıl kullanılacağına ilişkin yerleşik yönergelerle, günlük alım satım yaptığınız belirli bir varlığa yönergeleri uygulamanıza izin veren gösterge ayarları bulun. Geçmiş grafiklere baktığınızda Bollinger bantlarının size nasıl yardımcı olabileceğini görebilmeniz için ayarları değiştirin.
Bollinger Bantları size yardımcı olmazsa, o zaman ayarları değiştirin veya söz konusu varlığın ticareti için bantları kullanmayın. İdeal Bollinger bant ayarı piyasadan piyasaya değişir ve hatta aynı enstrümanla işlem yaparken bile zaman içinde değiştirilmesi gerekebilir.
Gösterge ayarlandıktan ve görünüşte iyi çalışıyorsa, gösterge yine de yanlış sinyaller üretme eğiliminde olabilir. Düşük volatilite zamanlarında, özellikle fiyat yatay hareket ediyorsa, bantlar daralır. Bu gibi zamanlarda, fiyat hem üst hem de alt banttan sıçrayabilir. Bu durumlarda, mutlaka bir geri dönüş sinyali değildir. Dar bantlar fiyata daha yakındır ve bu nedenle dokunulması muhtemeldir.
Bollinger bantları mükemmel bir gösterge değildir; onlar birer araçtır. Her zaman güvenilir bilgi üretmezler ve ticareti yapılan varlık için çoğu zaman işe yarayan bant ayarlarını uygulamak tüccara bağlıdır.